“Μην εστιάζεις σε αυτά που δεν μπορείς να αλλάξεις. Εστίασε σε αυτά που μπορείς να αλλάξεις: τη συμπεριφορά σου, την νοοτροπία σου και την ενέργειά σου.”
ΓιΤζιν Τζινγκ (易筋经 - Yì Jīn Jīng- Πραγματεία Αλλαγής των Μυών και των Τενόντων)
Ο Τα Μο (達摩 - Dá Mó) έγραψε δύο πραγματείες, το Γι Τζιν Τζινγκ (易筋經 - Yì Jīn Jīng - Βιβλίο της Αλλαγής των Μυών και των Τενόντων) και το Σι Σουέι Τζινγκ (洗髓经 - Xǐ Suǐ Jīng - Πραγματεία για την Κάθαρση του Μυελού/Εγκεφάλου).
Το βιβλίο Γι Τζιν Τζινγκ περιέχει ισχυρές ασκήσεις Τσι Κουνγκ (氣功 - Qì Gōng - Καλλιέργεια Ζωτικής Ενέργειας) και χωρίζεται σε τρία μέρη:
1. Κλασικό για την ανάπτυξη των μυών.
2. Κλασικό για την ενδυνάμωση των τενόντων.
3. Λούο Χαν Σίμπα Σόου (罗汉十八手 - Luó Hàn Shí Bā Shǒu - Οι Δεκαοκτώ Τεχνικές Χεριών του Μαθητή του Βούδα).
Το Λούο Χαν Σίμπα Σόου ή αλλιώς Λούο Γιανγκ Σίμπα Σόου (洛阳十八手 - Luò Yáng Shí Bā Shǒu) ή Λούο Χαν Σίμπα Τσουάν (罗汉十八拳 - Luó Hàn Shí Bā Quán) θεωρείται το θεμέλιο και η αυθεντικότερη τέχνη του ναού Σαολίν.
Το Γι Τζιν Τζινγκ αποτελεί μία εκλεπτυσμένη σύνθεση της Γιόγκα και του Καλαριπαγιάτου, μιας αρχαίας ινδικής πολεμικής τέχνης από την περιοχή της Κεράλα στη νοτιοδυτική Ινδία. Περιέχει μια σειρά από ασκήσεις, συντονισμένες με την αναπνοή, που προορίζονται να ενισχύσουν τη σωματική υγεία. Το Γι Τζιν Τζινγκ μοιάζει με τις ασκήσεις Ντάογιν (大雁 - Dàyàn) Τσι Γκουνγκ που εξασκούνταν στην Κίνα πριν από την περίοδο της δυναστείας Χαν (漢 - Hàn). Βιβλία βρέθηκαν σε αρχαίες βιβλιοθήκες ναών που περιγράφουν και εξηγούν τις ασκήσεις Γι Τζιν Τζινγκ σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, αντικείμενα που βρέθηκαν σε ανασκαφές που χρονολογούνται από τη δυναστεία Χαν δείχνουν ασκήσεις που μοιάζουν πολύ με αυτές του Γι Τζιν Τζινγκ.
Οι ασκήσεις Τσι Κουνγκ στο Σαολίν ακολουθούν τη θεωρία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής Τζιν Λουό (经络 - Jīng Luò), η οποία βλέπει το ανθρώπινο σώμα να καλύπτεται από ένα δίκτυο εσωτερικών διόδων (μεσημβρινών), γνωστά ως τα κύρια και δευτερεύοντα κανάλια, μέσω των οποίων κυκλοφορεί το Τσι (氣 - Qì), η «ζωτική» ενέργεια.ΤοΓι Τζιν Τζινγκείναι μια σχετικά έντονη πρακτική που στοχεύει στην ενίσχυση των μυών και των τενόντων, στην προώθηση της δύναμης και της ευλυγισίας, στην αύξηση της ταχύτητας και της αντοχής και στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού του σώματος και μέσω αυτής της διαδικασίας την απελευθέρωση των διοδών της ζωτικής ενέργειας (Τσι) στα κανάλια του σωμάτος.
Οι ασκήσεις είναι αξιοσημείωτες για την ενσωμάτωσή τους ως βασικά στοιχεία της φυσικής προετοιμασίας που χρησιμοποιείται στην προπόνηση Σαολίν. Στη σύγχρονη εποχή, πολλές μεταφράσεις και ξεχωριστά σύνολα ασκήσεων προέρχονται από το πρωτότυπο ενώ οσυνδυασμός των ασκήσεων Τσι Κουνγκ με πολεμικές εφαρμογές ήταν μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στις πολεμικές τέχνες.