ΟΣι Γιαν Άο (释延傲 - Shì Yán Ào, 1963 - ), ο γενικός εκπαιδευτής της ομάδας των μοναχών-σπουδαστών Γου Σου (武術 - Wǔ Shù) του ναού Σαολίν, γεννήθηκε κοντά στην πόλη Λούο Γιαν (洛阳 - Luò Yáng), στην επαρχία Χενάν (河南 - Hé Nán) της Κίνας. Διδάχθηκε τις πολεμικές τέχνες του ναού Σαολίν από τον πατέρα του σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, ενώ ταυτόχρονα ενδιαφέρθηκε και για την κινεζική ιατρική την οποία σπούδασε στο μέρος που γεννήθηκε.
Αργότερα ακολούθησε τον φημισμένο δάσκαλο Σι Σινγκ Γι (释行意 - Shì Xíng Yì, 1931 - 2010), γνωστό ως Γιανγκ Γκούι Γου (杨桂吾 - Yáng Guì Wú). Έμαθε το παραδοσιακό Κουνγκ Φου και μελέτησε βαθύτερα αυτή την πολεμική τέχνη. Αργότερα το πεπρωμένο του τον έφερε κοντά στον ηγούμενο του ναού Σαολίν, Σι Γιονγκ Σιν (释永信 - Shì Yǒng Xìn). Όλα αυτά τα χρόνια η εκπαίδευση ήταν πολύ δύσκολη και απαιτητική. Την επίπονη εξάσκηση άρχισε να την απολαμβάνει όλο και περισσότερο όσο περνούσε ο καιρός, αφού παρατηρούσε πόσο δυνατό γινόταν το σώμα του, ενώ η υγεία του ήταν πολύ καλή.
Έχει ειδικευτεί σε πολλές παραδοσιακές φόρμες Σαολίν, όπως: Γροθιά ανάμεσα απ' τα Χέρια (通臂拳 - Tōng Bì Quán - Τονγκ Πέι Τσουάν), Γροθιά Μικρός Χείμαρρος (小洪拳 - Xiǎo Hóng Quán - Σιάο Χουνγκ Τσουάν), Γροθιά Μεγάλος Χείμαρος (大洪拳 - Dà Hóng Quán - Τα Χουνγκ Τσουάν), Δεκαοκτώ Χέρια του Διαφωτισμένου (罗汉十八手 - Luó Hàn Shí Bā Shǒu - Λουό Χαν Σι Πα Σόου), Γροθιά Κανόνι (炮拳 - Pào Quán - Πάο Τσουάν), Κοντάρι στο Ύψος του Φρυδιού (齊眉棍 - Qí Méi Gùn - Τσι Μέι Κουίν), Χτυπήματα των Έξι Αρμονιών (六合捶 - Liù Hé Chuí - Λιού Χε Τσουέι), Σιν Γι Λάο Τσανγκ Τσουέι (心意老长捶 - Xīn Yì Lǎo Cháng Chuí) και άλλες. Είναι, επίσης, ειδικευμένος στις μεθόδους Οκτώ Κομμάτια Μεταξιού (八段锦 - Bā Duàn Jǐn - Πα Τουάν Τζιν), Γι Τζιν Τσινγκ (易筋经 - Yì Jīn Jīng - Βιβλίο της Αλλαγής των Μυών και των Τενόντων), Σι Σούι Τζινγκ (洗髓经 - Xǐ Suǐ Jīng - Πραγματεία για την Κάθαρση του Μυελού/Εγκεφάλου) και Σιν Γι Πα (心意把 - Xīn Yì Bǎ). Για τον Σι Γιαν Άο οι τεχνικές Πα Τουάν Τζιν και Γι Τζιν Τσινγκ είναι η βάση, ενώ το σύστημα Σιν Γι Πα είναι η τελειότερη μορφή πρακτικής εξάσκησης της παράδοσης των Σαολίν. Αυτό το σύστημα είναι ένας πλήρης, δυναμικός συνδυασμός της καρδιάς, του νου και των κινήσεων και προέρχεται από τη δημιουργία μιας ισχυρής σπειροειδούς ενέργειας που ονομάζεται Φα Γιν (發勁 - Fā Jìn). Πιστεύει πλέον μετά από χρόνια μελέτης και εξάσκησης ότι το Τσι Γκόνγκ (气功 - Qì Gōng) είναι ευεργετικό για την υγεία, όπως και όλα τα εσωτερικά στυλ του Κουνγκ Φου που επικεντρώνονται στην αναπνοή.
Επίσης, είναι υποστηρικτής της αθλητικής και αγωνιστικής έκφανσης του μοντέρνου Κουνγκ Φου, ωστόσο ο ναός Σαολίν δεν δίδαξε ποτέ την ανταγωνιστικότητα. Η πρόθεση των Σαολίν είναι τελείως διαφορετική και η παραδοσιακή εκπαίδευση των Σαολίν είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι του μοντέρνου Κουνγκ Φου, αφού στις σύγχρονες μορφές Κουνγκ Φου υπάρχει έλλειψη πνευματικότητας. Παρ’όλα αυτά ακόμα και το μοντέρνο Κουνγκ Φου έχει την αξία του στις μέρες μας και είναι στο χέρι του κάθε μαθητή να επιλέξει πώς θέλει να καλλιεργηθεί πνευματικά και σωματικά.
Ο Σι Γιαν Άο ανήκει στην 34η γενιά των μάχιμων μοναχών Σαολίν και είναι πλέον ο κληρονόμος της άυλης πολιτιστικής παρακαταθήκης του ναού Σαολίν. Όπως χαρακτηριστικά λέει η παροιμία,«Δέκα χρόνια πρακτικής δεν είναι τόσο καλή όσο μια οδηγία από έναν μεγάλο δάσκαλο». Για αυτό τον λόγο τονίζει ότι καλό είναι να επισκεφθούμε έναν μεγάλο δάσκαλο για να λάβουμε τις καλύτερες οδηγίες για τη συντομότερη βελτίωση των δεξιοτήτων.