Η άσκηση«Σκαρφάλωμα Σαύρας στον Τοίχο» (壁虎游墙术 - Bìhǔ Yóu Qiáng Shù - Μπίχου Γιόου Τσιάνγκ Σου)βελτιώνει την εξωτερική μαλακότητα και την εσωτερική σκληρότητα. Αποκαλείται αλλιώς «Σκαρφάλωμα στον Τοίχο» (爬壁功 - Pá Bì Gōng - Πα Μπι Κουνγκ) ή «H Κρεμαστή Εικόνα» (挂画 - Guà Huà - Γκουά Χουά). Με την απόκτηση αυτής της δεξιότητας ο ασκούμενος θα μπορεί να «κολλάει» την πλάτη του στον τοίχο και να μετακινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χρησιμοποιώντας τη δύναμη των αγκώνων του. Εάν ο ασκούμενος δείχνει θέληση και την επιθυμία να μάθει, θα καταστεί ικανός να μετακινείται στον τοίχο σαν τη σαύρα. Η σαύρα έχει δύο ονομασίες – Μπίχου (壁虎 - Bìhǔ) ή Σόου Κουνγκ (守宫 - Shǒu Gōng) - αλλά μερικές φορές η λέξη «σαύρα» χρησιμοποιείται αντί του «σκορπιού - τίγρη» (蝎虎 - Χiē Ηǔ - Σιέ Χου), για τούτο και αυτή η άσκηση είναι κλασική από πολλές απόψεις.
Δεν είναι καθόλου εύκολο να μάθει κανείς αυτή την τεχνική. Μόνο 2 ή 3 άνθρωποι από τους 100 που προσπάθησαν να την αποκτήσουν το κατάφεραν. Η διαδικασία είναι η εξής: πάρτε θέση ώστε η πλάτη σας να ακουμπάει στο έδαφος, το πρόσωπο να είναι στραμμένο προς τα πάνω και τους αγκώνες να ακουμπούν λυγισμένοι. Σηκώστε το σώμα σας και φτιάξτε τη θέση σας. Έπειτα, ξεκινήστε να κινείστε όπως πηδάει η σκολόπενδρα (σαρανταποδαρούσα) βάζοντας δύναμη και κάνοντας απότομες κινήσεις προς την πλευρά που είναι γυρισμένο το κεφάλι.
Υπάρχουν οι ακόλουθες μέθοδοι οι οποίες βοηθούν πολύ στη διαδικασία κατάκτησης της συγκεκριμένης τεχνικής. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους εξάσκησης ή και των δύο πρώτων ετών μερικοί μαθητευόμενοι καταφέρνουν μόνο να κινούνται στο έδαφος και να συσπειρώνονται σαν φίδι, ενώ μόνο μετά από την κατάκτηση αυτού ξεκινούν να εξασκούνται στην τεχνική αυτή πάνω σε έναν τοίχο. Η επιφάνεια του τοίχου δεν πρέπει να είναι λεία, αλλά να έχει κοίλα και κυρτά σημεία. Τα κοίλα σημεία μπορεί να έχουν μήκος περίπου 30 εκατοστά (1 CHI) και τα κυρτά πάνω από 3 εκατοστά (1 CUN). Η μέθοδος εξάσκησης είναι η ακόλουθη: πιέστε τους αγκώνες και τους πήχεις στην επιφάνεια του τοίχου με την πλάτη να εφάπτεται και πάρτε μια βαθιά αναπνοή από το στομάχι. Τραβήξτε μέσα το στήθος ώστε να γίνει επίπεδο και ξεκινήστε να κινείστε. Στην αρχή δε θα ήταν καλό να υπερπηδήσετε πάνω από 1 - 2 τούβλα του τοίχου. Επίσης, μην ανησυχείτε για τυχόν τραυματισμούς στα πόδια, ενώ είναι σημαντικό να μετράτε τις κινήσεις.
Αυτοί που εξασκούνται σε αυτή την τεχνική για πολύ καιρό θα πρέπει να έχουν αποκομίσει θετική εμπειρία. Εάν δεν είναι οκνηροί κατά τη διαδικασία εκμάθησης μπορούν να μάθουν να κινούνται σε ανώμαλες, κάθετες επιφάνειες τόσο προς τα κάτω όσο και προς τα πάνω. Αργότερα θα είναι ικανοί να μετακινούνται προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.
Προς διευκόλυνση της κίνησης στην επιφάνεια του τοίχου θα βοηθούσε πολύ το τρίψιμο του σώματος με μόλυβδο ή άμμο. Για καλύτερα αποτελέσματα προτείνεται ένα μείγμα από άμμο, μόλυβδο και αίμα χοίρου για το τρίψιμο του σώματος. Με αυτό ο ασκούμενος θα μπορεί να κινείται ευκολότερα στον τοίχο.
Προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης μπορεί κάποιος να χτυπάει τα εξογκώματα του τοίχου για να λειάνει την επιφάνεια, ώστε να ισοπεδωθούν τόσο τα κοίλα όσο και τα κυρτά σημεία. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται κατά την εξάσκηση ένα μείγμα μόλυβδου και άμμου όταν ο τοίχος γίνει λείος. Με τη βοήθεια όλων αυτών οι κινήσεις του ασκούμενου δε θα διαφέρουν σε τίποτα από εκείνες της σαύρας πάνω στον τοίχο. Πρέπει όμως να προπονείται κανείς με επιμονή και αφοσίωση για 10 χρόνια χωρίς παύση. Η εξάσκηση μπορεί να τελειώσει μόνο όταν κατακτηθεί το ανώτερο επίπεδο δεξιοτεχνίας.
Το κείμενο αποτελεί μετάφραση από το: “Η Αυθεντική Κληρονομία των Σαολίν: Μέθοδοι εξάσκησης στις 72 τέχνες" - (1934)