Η άσκηση«Σάκοι με Άμμο» (砂包功 - Shā Bāo Gōng - Σα Μπάο Κουνγκ)συμβάλλει στην ενδυνάμωση της εξωτερικής ενέργειας του σώματος, καθώς και την καλλιέργεια της δύναμης Γιάνγκ (阳 - Υáng). Επίσης, συντελεί στην ανάπτυξη της ευλυγισίας και της κινητικότητας του σώματος. Χάρη σε αυτή την τεχνική γίνεται κανείς τόσο επιδέξιος, ώστε μπορεί να αντιμετωπίζει εύκολα τους αντιπάλους του.
Προτού ξεκινήσετε την εξάσκηση σκάψτε στο έδαφος και τοποθετήστε τέσσερις ξύλινους πασσάλους. Βάλτε από πάνω τέσσερα δοκάρια και στερεώστε στο καθένα έναν σάκο με άμμο στα δεξιά, στα αριστερά, μπροστά και πίσω. Το βάρος κάθε σάκου πρέπει να είναι περίπου 2,5 - 3 κιλά (5 - 6 JINs). Οι σάκοι πρέπει να είναι δεμένοι στα δοκάρια με δυνατά σκοινιά και να κρέμονται χαλαρά, ώστε να μπορούν να αιωρούνται ελεύθερα προς κάθε πλευρά. Οι σάκοι θα πρέπει να φτάνουν στο ύψος των ώμων του ασκούμενου.
Ο ασκούμενος στέκεται στο κέντρο της κατασκευής σε «Στάση του Αναβάτη / Αλόγου» (马裆步 - Mǎ Dāng Bù - Μα Τανγκ Μπου) ή «Στάση του Τόξου και του Βέλους» (弓箭步 - GōngJiàn Bù - Κουνγκ Τζιέν Μπου). Αρχικά πρέπει να δίνει μονές γροθιές σε έναν σάκο, ώστε αυτός να πεταχτεί έξω απ’ την κατασκευή. Μόλις ο σάκος επιστρέψει στο μέρος του ασκούμενου πρέπει να τον ξαναχτυπήσει με μεγαλύτερη δύναμη. Πρέπει όμως να προσέχει να μην καταστρέψει τον καρπό του.
Όταν κατακτήσει κανείς τα μονά χτυπήματα πρέπει να προχωρήσει στα διπλά. Χτυπήστε δύο σάκους ταυτόχρονα με τις δύο γροθιές σας, ώστε οι σάκοι να πεταχτούν ευθεία μπροστά. Με το δεξί χέρι χτυπήστε έναν σάκο και στη συνέχεια αποκρούστε τον κ.ο.κ. Παράλληλα κάνετε το ίδιο με το αριστερό χέρι σε άλλον σάκο. Εάν ο ένας σάκος κινείται προς τα δεξιά είναι πιο βολικό να τον αποκρούσετε με το δεξί χέρι παρά με το αριστερό και το αντίστροφο. Η άσκηση αυτή πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον 100 φορές σε μια μέρα. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η απόκτηση της τεχνικής. Είναι καλύτερο να δίνετε χτυπήματα ταυτόχρονα με τα δύο χέρια και έπειτα να αποκρούετε τους σάκους επίσης ταυτόχρονα. Έπειτα χτυπήστε τους σάκους ώστε να πεταχτούν στην άκρη. Προσπαθήστε να κάνετε αυτές τις κινήσεις γρήγορα χωρίς παύσεις.
Αφού κατακτήσετε την παραπάνω τεχνική πρέπει να ξεκινήσετε την εξάσκηση διαδοχικών χτυπημάτων προς τα εμπρός, προς τα πίσω, προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Έπειτα, προχωρήστε στο χτύπημα των τεσσάρων σάκων διαδοχικά και με οποιαδήποτε σειρά. Κατά τη διάρκεια της άσκησης ο ασκούμενος πρέπει να προσέχει τα χτυπήματα που δίνει και να στέκεται ανάμεσα στους σάκους.
Αφού κατακτηθούν όλες οι παραπάνω τεχνικές απομένουν άλλες δύο. Η μία είναι η εξής: δώστε χτυπήματα στους σάκους που βρίσκονται στα δεξιά, στα αριστερά, μπροστά και πίσω κι έπειτα, όταν αυτοί επιστρέψουν χτυπήστε τους με τους αγκώνες. Στην αρχή οι σάκοι δε θα «πετάγονται» πολύ μακριά, αλλά όταν κατακτήσετε αυτή την τεχνική η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τους σάκους ολοένα και θα αυξάνεται μετά από κάθε χτύπημα.
Στη συνέχεια περιγράφονται κάποιες άλλες τεχνικές με σάκους. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δίνει χτυπήματα με το κεφάλι. Αρχικά, χτυπήστε τους σάκους που βρίσκονται μπροστά και πίσω σας κι έπειτα αυτούς που βρίσκονται αριστερά και δεξιά. Επίσης, μπορείτε να δίνετε χτυπήματα με τους ώμους προς τα δεξιά και αριστερά. Ο ασκούμενος μπορεί να χτυπάει τον σάκο που βρίσκεται πίσω του με το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Αφού κατακτήσετε όλες τις παραπάνω μεθόδους θα είστε ικανοί να δίνετε ταυτόχρονα χτυπήματα σε δέκα σάκους, έχοντας φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας.
Πλέον θα μπορείτε να δίνετε χτυπήματα καθώς περπατάτε, καθώς τρέχετε ή πηδάτε. Θα μπορείτε να χτυπάτε όχι μόνο με τις γροθιές σας, αλλά και με τα πέλματα, τις επικαλαμίδες, τα γόνατα, τους ώμους, τους πήχεις και με άλλα μέλη του σώματος. Πρέπει να εξασκήσετε κάθε μέλος του σώματός σας. Τα χτυπήματα πρέπει να δίνονται προς τα δεξιά, αριστερά, μπροστά και πίσω χωρίς παύση.
Εάν βρεθείτε ποτέ περικυκλωμένοι από πολλούς εχθρούς και δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να σας καλύψει με το σώμα του, θα μπορείτε να διαφύγετε χτυπώντας τους με κάθε μέλος του σώματός σας, σαν να βρισκόσασταν στην κατασκευή με τους σάκους. Παλαιότερα η τεχνική «Σάκοι με Άμμο» θεωρούνταν από τις πιο εύκολες και διδασκόταν στον ναό Σαολίν. Είναι μια από τις αρχαιότερες τεχνικές που διατηρείται μέχρι σήμερα.