Ο μεγάλος δάσκαλος της 31ης γενιάς μοναχών του ναού Σαολίν,Σι Ντε Γιάνγκ (释德杨 - Shì Dé Yáng, 1968 - ), θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της παράδοσης του Σαολίν. Γεννήθηκε το 1968 στην κομητεία Τάικανγκ (太康 - Tàikāng) της επαρχίας Χουανάν (河南 - Hénán) στην Κίνα και ήταν γνωστός με το όνομα Σι Γουάν Φενγκ (史万峰 - Shǐ Wàn Fēng).
Από την παιδική του ηλικία ήρθε πολύ γρήγορα σε επαφή με τις πολεμικές τέχνες. Άρχισε να μαθαίνει Σαολίν Κουνγκ Φου από τον παππού του γείτονά του που ήταν μοναχός στον ναό Σαολίν. Έτσι, για τον μικρό Σι Ντε Γιάνγκ έγινε ξεκάθαρο μέσα του ότι ήθελε να εκπληρώσει το όνειρό του και να γίνει και αυτός μοναχός του ναού Σαολίν.
Έχει υπάρξει για σχεδόν τριάντα χρόνια μαθητής του σεβασμιότατου Σι Σου Σι (释素喜 - Shì Sù Xǐ, 1924-2006), ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός με όλους τους μαθητές του κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ο Σι Ντε Γιανγκ δυσκολεύτηκε πολύ από τη στιγμή που εισήλθε στον ναό, αφού η ζωή ήταν πολύ απαιτητική και δύσκολη και πολλές φορές ένιωθε ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στην προπόνηση. Αυτό τον έκανε να σκεφτεί να φύγει από τον ναό, αλλά τελικά επέστρεψε και είπε στον δάσκαλο ότι μετάνιωσε για την πράξη του. Έτσι, ο Σι Σου Σι του έδωσε το όνομα Ντε Γιάνγκ (德杨 - Dé Yáng) και του είπε ότι βλέπει μπροστά του έναν διάδοχο Σαολίν των επόμενων γενεών.
Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ο Σι Ντε Γιάνγκ ποτέ δεν αργούσε στην προπόνηση. Ξυπνούσε κάθε μέρα πολύ πρωί ανέβαινε με τα πόδια το βουνό Σουνγκ (嵩山 - Sōng Shān) και έπειτα το κατέβαινε από την κορυφή της Σπηλιάς του Ταμό (達摩洞 - Dá Mó Dòng - Τα Μο Τονγκ), ή αλλιώς Tονγκ Tα Μα (洞达玛 - Dòng Dá Mǎ - Η σπηλιά της διδασκαλίας), κάποιες φορές δεν είχε ούτε νερό ούτε τροφή μαζί του. Για μισό μήνα έκανε εξάσκηση σε ένα μέρος βαθιά κρυμμένο στο βουνό Σουνγκ έχοντας μαζί του μόνο ξηρή τροφή και παρόλο που ήταν πολύ αδύνατος οι πολεμικές του ικανότητες μέρα με τη μέρα βελτιώνονταν.
Ο Σι Ντε Γιάνγκ είναι ένας από τους λιγοστούς δασκάλους των πολεμικών τεχνών Σαολίν των τελευταίων γενεών που έχει μελετήσει σε βάθος τους «Τρεις θησαυρούς του Σαολίν», δηλαδή τη φιλοσοφία Τσαν (禪 - Chán), την πολεμική τέχνη Γου Κουνγκ (武功 - Wǔ Gōng) και την παραδοσιακή ιατρική (醫 - Yī). Μέσα από πολλά χρόνια εξάσκησης και μελέτης ο Σι Ντε Γιάνγκ τελειοποίησε τις 18 πολεμικές τέχνες του Σαολίν Κουνγκ Φου όπως τη «Γροθιά Μεγάλος Χείμαρρος» (大洪拳 - Dà Hóng Quán - Τα Χουνγκ Τσουάν), τη «Γροθιά Μικρός Χείμαρρος» (小洪拳 - Xiǎo Hóng Quán - Σιάο Χουνγκ Τσουάν), τη Λουόχαν Τσουάν (罗汉拳 - Luó Hàn Quán - Γροθιά του Διαφωτισμένου), την «Τεχνική του Σαολίν Κονταριού» (少林棍术 - Shào Lín Gùn Shù - Σάο Λιν Κουίν Σου) και την «Τεχνική του Ξίφους Σαολίν» (少林剑法 - Shào Lín Jiàn Fǎ - Σάο Λιν Τζιέν Φα).Οι γνώσεις του αυτές σε συνδυασμό με την κλίση του προς τη μελέτη και τη διδασκαλία, την εξαιρετική δεξιοτεχνία στις πολεμικές τέχνες και τη φιλοσοφική διορατικότητα συνέβαλαν στο να αποκτήσει κεντρική θέση στον ναό Σαολίν και να αναλάβει σημαντικούς ρόλους, όπως για παράδειγμα τον ρόλο του διευθυντή των μάχιμων μοναχών τον Αύγουστο του 1991. Κάθε μέρα εκτός της προπόνησης των νέων μοναχών φρόντιζε και να υπάρχει χρόνος για να συμβουλεύει όλους τος μαθητευόμενους που αναζητούσαν συμβουλές για τη ζωή και την κοινωνία. Έτσι, δεν σταμάτησε να δίνει τις συμβουλές του σε όλους τους νεαρούς μαθητές που έρχονταν από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως την Ιαπωνία, την Ελβετία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Σιγκαπούρη, τη Δανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Πολλά βιβλία και ντοκιμαντέρ αναφέρονται στη ζωή του εξαιτίας της φήμης που απέκτησε ως δάσκαλος και μοναχός του ναού Σαολίν με τις εξαιρετικές του ικανότητες. Έτσι, του έγινε πρόταση να συμμετάσχει σε μια σειρά στην τηλεόραση που προβλήθηκε στην Ταϊβάν με τίτλο «Νέος Τσανγκ Σαν Φενγκ*» (少年张三丰 - Shào Nián Zhāng Sān Fēng - Σάο Νιάν Τσανγκ Σαν Φενγκ). Ο σκηνοθέτης της σειράς έμεινε έκπληκτος όχι μόνο από τις ικανότητες του Σι Ντε Γιάνγκ αλλά και από την ερμηνεία του ως ηθοποιός.
Ωστόσο παρά τη μεγάλη του φήμη, ο Σι Ντε Γιάνγκ συνεχίζει να διαβιεί στον ναό Σαολίν, απορροφημένος από τη μελέτη και τη διδασκαλία του. Έχει διατελέσει διευθυντής του εξωτερικού σχολείου πολεμικών τεχνών του ναού, το Σουνγκ Σαν Σάο Λιν Γου Σενγκ Χόου Μπέι Τούι (嵩山少林武僧后备队 - Sōng Shān Shào Lín Wǔ Sēng Hòu Bèi Duì), στο οποίο εγγράφονται περίπου εκατό νεαροί μαθητές, συχνά πολύ φτωχοί και τους προσφέρεται ένα πρόγραμμα μαθημάτων σχετικό με την παράδοση των Σαολίν και γενικότερα του κινεζικού πολιτισμού. Ο Σι Ντε Γιανγκ είχε πολλούς καλούς μαθητές κάποιοι από τους οποίους ξεχώρισαν, όπως ο Σι Σινγκ Γου (释行宇 - Shì Xíng Υǔ) που έπαιξε στην ταινία Kung Fu Hustle του 2003 και ο Σι Σινγκ Χουάν (释行幻 - Shì Xíng Huàn).
Στις 9 Ιουνίου του 2011, η Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων «Το Σαολίν ταξιδεύει στη Νότια Αμερική» (少林南美行 - Shào Lín Nán Měi Xíng - Σάο Λιν Ναν Μέι Σινγκ) πραγματοποίησε ένα συνέδριο στην Ουρουγουάη και καλωσόρισε τον Σι Ντε Γιανγκ για την παρουσία του. Η διοργάνωση είχε στόχο να εμπνεύσει όλο και περισσότερους ανθρώπους για την κινεζική κουλτούρα μέσα από τις διαλέξεις του δασκάλου. Πάνω από τριακόσιοι άνθρωποι παρευρέθηκαν στο συνέδριο μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της UNESCO, o υπουργός Τουρισμού και Αθλητισμού και ο υπουργός Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ουρουγουάης.
Τον Μάιο του 2015, ο Σι Ντε Γιάνγκ επισκέφθηκε την Ισπανία και έδωσε διαλέξεις μιλώντας για το Σαολίν Κουνγκ Φου και τη φιλοσοφία Τσαν (禪 - Chán). Επίσης πραγματοποίησε έκθεση για την καλλιγραφία και την κινεζική ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθιας. Μετά από έξι μήνες έλαβε πρόσκληση να παραστεί στη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Γου Σου της Νότιας Αμερικής (南美武术节 - Nán Měi Wǔ Shù Jié - Ναν Μέι Γου Σου Τζιε) που διοργανώθηκε από την Ένωση Γου Σου της Βολιβίας (玻利维亚武术协会 - Bō Lì Wéi Yǎ WǔShù Xié Huì - Πο Λι Γουέι Για Γου Σου Σιε Χούι).
Στις 25 Αυγούστου του 2017, ο Σι Ντε Γιάνγκ παρακολούθησε το Διεθνές Πρωτάθλημα Γου Σου Μονού Αποκλεισμού** (国际武术擂台赛 - Guó Jì Wǔ Shù Lèi Tái Sài - Κούο Τζι Γου Σου Λέι Τάι Σάι) με τίτλο «Κύπελο Γουανγκ Σι Αν***» (王西安杯 - Wáng Xī Ān Bēi - Γουανγκ Σι Αν Πέι) στην επαρχία Σαντόνγκ (山东 - Shān Dōng) στην Κίνα και στις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ταξίδεψε στο Σίδνεϋ, όπου μίλησε για το Σαολίν Κουνγκ Φου σε μαθητές ξένων χωρών. Τέλος, στις 24 Μαΐου του 2018, έλαβε μέρος η τελετή απονομής βραβείων με τίτλο «Βραβεία Σινο-ουγγρικής Φιλίας και Συνεισφοράς» (中国-匈牙利人民友谊贡献奖 - Zhōng Guó-Xiōng Yá Lì Rén Mín Yǒu Yì Gòng Xiàn Jiǎng - Τσουνγκ Κούο-Σιουνγκ Για Λι Ρεν Μιν Γιόου Γι Σιαν Τζιανγκ), όπου του απένειμαν το βραβείο και παρευρέθηκαν πολλά άτομα και οργανισμοί, όπως η κινεζική πρεσβεία της Ουγγαρίας.
Ο Σι Ντε Γιάνγκ αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα προώθησης της κινεζικής κουλτούρας σε όλο τον κόσμο, αφού ο ίδιος σε διαλέξεις του επισημαίνει τη μακρόχρονη και πλούσια ιστορία του Σαολίν Κουνγκ Φου. Πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τον ναό Σαολίν για να επισκεφθούν συγκεκριμένα τον Σι Ντε Γιάνγκ, ενώ πολλές χώρες πληρώνουν πολύ ακριβά για να τους επισκεφθεί και να ιδρύσει κάποια σχολή πολεμικών τεχνών στη χώρα τους. Στους ανθρώπους που του ζητάνε να δώσει μια παράσταση πάντα ανταποκρίνεται, ενώ σε αυτούς που του ζητάνε να φύγει από τον ναό και να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ευγενικά τους αρνείται την πρόσκληση. Είναι ένας πραγματικός ασκητής, όπως πολλοί λένε και παρόλο που ζει μια απομονωμένη ζωή παραμένει ένας Κινέζος πολίτης.
*Τσανγκ Σαν Φενγκ (张三丰 - Zhāng Sān Fēng): θρυλικός δάσκαλος και ιδρυτής της πολεμικής τέχνης Τάι Τσι Τσουάν (太极拳 - Tài Jí Quán).
**Πρωτάθλημα Μονού Αποκλεισμού (擂台赛 - Lèi Tái Sài): σείρα αγώνων στους οποίους προκρίνεται όποιος κερδίσει και, εν τέλει, ο νικητής δεν έχει χάσει ούτε έναν αγώνα.
***Γουανγκ Σι Αν (王西安 - Wáng Xī Ān, 1944-): διάσημος δάσκαλος πολεμικών τεχνών. Ειδικός στο Τσεν στιλ Τάι Τσι Τσουάν (陳式太極拳 - Chén Shì Tài Jí Quán - Τσεν Σι Τάι Τσι Τσουάν).