Το όνομα προέρχεται από τις περιστροφικές και σπειροειδείς κινήσεις της προνύμφης του μεταξοσκώληκα καθώς τυλίγεται στο κουκούλι και από την διαδικασία συλλογής του μεταξιού. Για να συλλεχθεί το μετάξι δεκάδες κουκούλια τοποθετούνται σε βραστό νερό. Η συλλογή πρέπει να είναι ομαλή και ήρεμη χωρίς τραντάγματα ή απότομη αλλαγή κατεύθυνσης. Πολύ γρήγορη κίνηση σπάει το μετάξι, πολύ αργή και κολλάει στον εαυτό του και μπλέκεται. Η κατσαρόλα αναδεύεται και κάθε κουκούλι περιστρέφεται και το μετάξι ξετυλίγεται. Κάθε νήμα θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από ένα μόνο σημείο. Το νήμα συνήθως τραβιέται πάνω από έναν τροχό και τυλίγεται σε ένα καρούλι. Έτσι, οι κινήσεις συλλογής μεταξιού είναι συνεχείς και εστιασμένες περιστροφές περιστροφών. Το Τύλιγμα Μεταξιού είναι μια βασική έννοια στο Τάι Τσι Τσουάν όπου η κίνηση μιμείται τα νήματα του μεταξιού. Στο Τάι Τσι εφαρμόζονται περιστροφικές και ελικοειδής κινήσεις ως ελιγμοί κλειδώματος, εξουδετέρωσης και ελέγχου. Υπάρχουν έξι μέθοδοι τυλίγματος μεταξιού: εσωτερική, εξωτερική, άνω, κάτω, προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Εφαρμόζονται από οποιοδήποτε σημείο του σώματος: τα χέρια, τα πόδια, τους γοφούς και τη μέση καθώς το σώμα κινείται συνεχώς, με αέναους κύκλους, όπως τα πλεγμένα νήματα από μετάξι.
Η μέθοδος μίμησης του τύλιγματος του μεταξιού στο ανθρώπινο σώμα περιεγράφηκε και απεικονίστηκε στο κλασικό έργο του Τσεν Σιν (陈鑫 - Chén Xīn), Στιλ Τσεν Τάι Τσι Τσουάν Εικονογραφημένο και Επεξηγημένο (陳氏太極拳圖說 - Chén Shì Tài Jí Quán Túshuō - Τσεν Σι Τάι Τσι Τσουέν Τουσουό) που δημοσιεύτηκε το 1933 μετά τον θάνατό του. Ο Τσεν Σιν χώρισε την δύναμη σε Τύλιγμα Μεταξιού (纏絲 – Chán Sī - Τσαν Σι) που αναφέρεται στις περιστροφές στα άκρα και σε Μετά - Περιέλιξη (順纏 - Shùn Chán - Σουέν Τσαν) και Αντίθετη Περιέλιξη (逆纏 - Nì Chán - Νι Τσαν) που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν τις περιστροφές των άκρων που δημιουργούν τόξα κίνησης προς τα μέσα και προς τα έξω, αντίστοιχα. Αυτή η περιστροφή στα άκρα προέρχεται και συντονίζεται από την περιστροφή του κορμού με κέντρο το Ταντιέν (丹田 - Dāntián).
Το Τσαν Σι Τζιν (纏絲勁 - Chán Sī Jìn) δεν μεταφράζεται εύκολα, αλλά αναφέρεται στην ανάπτυξη μιας σπειροειδούς (ελικοειδούς) εκλεπτυσμένης δύναμης αντί της ωμής «ευθείας» δύναμης και στην ικανότητα να την κατευθύνει κάποιος σε ένα σημείο εφαρμογής. Το Τσαν Σι Κουνγκ (纏絲功 - Chán Sī Gōng), κυριολεκτικά μία άσκηση τύλιξης μεταξιού, αναφέρεται στην εκτέλεση ασκήσεων που στοχεύουν στη μάθηση και τη βελτίωση της κατανόησης και της ικανότητας του ατόμου να εκτελεί τύλιγμα μεταξιού.
Στο Τάι Τσι στιλ Τσεν, το τύλιγμα μεταξιού είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των μερών του σώματος για να επιτευχθεί η κίνηση ολόκληρου του σώματος: όταν ένα μέρος κινείται, όλα τα μέρη κινούνται ή, όταν το Ταντιέν κινείται, ολόκληρο το σώμα κινείται. Καθώς η σπειροειδής κίνηση εσωτερικεύεται, ένας παρατηρητής μπορεί να δει μόνο την κύλιση ενός άκρου, ένα χέρι να αναποδογυρίζει ή γενικά ένα μικρό μέρος της κίνησης. Είναι επίσης η κύρια μέθοδος για την κυκλοφορία του Τσι (氣 – Qì) από το κέντρο Ταντιέν στα άκρα και πίσω από τα άκρα προς το κέντρο.