«Να φουσκώνει, να χαμογελάει, να γεύεται, να γλείφει, να φτύνει την παλιά αναπνοή και να αντλεί τη νέα, να κρεμιέται όπως η αρκούδα και να τεντώνεται όπως τα πουλιά, έχοντας τη μακροζωία του σαν τον μοναδικό του σκοπό, τέτοια πρέπει να είναι η ζωή που προτιμά ένας άνθρωπος που εξασκείται στη γυμναστική Ντάο Γιν, ο άνθρωπος που τρέφει το σώμα του, που ελπίζει να ζήσει όσο ο Πανγκ Ζου, για περισσότερο από οκτακόσια χρόνια.»
Η αναφορά του Τσουάνγκ Τσου στον Κινέζο μαθουσάλα Πανγκ Ζου (彭祖 - Péng Zǔ), ο οποίος λέγεται ότι έζησε 834 χρόνια, δείχνει ότι ήδη από τους πρώτους προ Χριστού αιώνες η γυμναστική θεωρήθηκε χρήσιμη, όχι μόνο για τη διασφάλιση της φυσικής ζωής του ατόμου, αλλά και για τη θεϊκή μακροζωία.
Αυτό που απλώς σκιαγραφείται από τον Τσουάνγκ Τσου αναπτύσσεται σε πρόσφατα ανακαλυφθέντα χειρόγραφα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στους τάφους που χρονολογούνται από τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. έχουν αποκαλύψει δύο εγχειρίδια γυμναστικής: το Γιν Σου (引書 - Yǐn Shū - Bιβλίο Διατάσεων) και το Ντάο Γιν Του ( 導引圖 - Dǎo Yǐn Τú - Εικογραφήσεις Ντάο Γιν) που δείχνουν ότι ήδη από το Δυτικό Χαν (西漢 - Xī Hàn, 206 π.Χ - 8 μ.Χ.), η θεραπευτική γυμναστική είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα. Τα δύο εγχειρίδια περιγράφουν δεκάδες ασκήσεις τεντώματος και κάμψης που συνιστούσαν σε άντρες και γυναίκες. Οι περισσότερες ήταν από όρθια στάση, αλλά υπήρχαν και μερικές καθιστές. Στην πλειοψηφία τους ήταν άοπλες, αλλά σε κάποιες χρησιμοποιούσαν ένα κοντάρι και πιθανώς μια μπάλα. Οι απεικονίσεις του Ντάο Γιν Του παρουσιάζουν ανθρώπους και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών σε περισσότερες από σαράντα στάσεις και κινήσεις, με επιγραφές που τις παρουσιάζουν σαν θεραπευτικές και προαγωγικές για την υγεία. Οι κινήσεις μιμούνται ζώα, όπως δράκους, γερανούς, μαϊμούδες, μικρά πουλιά και αρκούδες και γι’ αυτό ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της γυμναστικής Ντάο Γιν ήταν η χρήση ονομάτων από τα ζώα που μιμούνταν.
Το Γιν Σου και το Ντάο Γιν Του προτείνουν συγκεκριμένες ασκήσεις για τη θεραπεία και πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών. Αναφέρονται στη θεραπεία παθήσεων, όπως κώφωση, πυρετός, εσωτερική ζεστασιά και πόνος στο γόνατο.
Το Γιν Σου συνιστά την ακόλουθη θεραπεία για τους σκληρούς ώμους:
«Αν ο πόνος βρίσκεται στο άνω μέρος (του ώμου) πρέπει να το περιστρέψουμε προσεκτικά τριακόσιες φορές. Εάν βρίσκεται προς τα πίσω, τότε θα πρέπει να τραβήξουμε τον ώμο προς τα εμπρός τριακόσιες φορές.»