Πρωταρχική Στάση Εμπλοκής / Συμμετοχής (初收 - Chū Shōu - Τσου Σόου)
Χαμηλώνω τον αριστερό αγκώνα και σηκώνω το αριστερό χέρι στο ύψος του μάγουλου. Αδειάζω τη μασχάλη χωρίς να φέρω τον αγκώνα πολύ κοντά στα πλευρά, για να διατηρήσω την ισορροπία μεταξύ του χαμηλωμένου αγκώνα και του σηκωμένου χεριού. Το πίσω μέρος του αριστερού χεριού κοιτάζει προς τα έξω ενώ η παλάμη κοιτάζει προς τα μέσα.
- Κοιτάζω τη βάση των δαχτύλων.
- Συγκεντρώνω τη δύναμη Τζιν (勁 - Jìng) στην κορυφή του κεφαλιού για να την ενσωματώσω στην πνευματική δύναμη του σώματος. Κρατάω την δύναμη Jin συγκεντρωμένη σε ένα σημείο για να μην διασκορπιστεί, ειδάλλως δεν θα καταφέρω να ελέγξω σωστά την τεχνική και να αντιδράσω άμεσα στις επιθέσεις από όλες τις πλευρές.
- Χαμηλώνω τον δεξιό αγκώνα μέχρι το δεξί χέρι να φτάσει μπροστά στη θηλή, σε απόσταση 7 - 8 cun. Το χέρι κοιτάζει προς τα έξω, κρατώντας απόσταση 35cm ανάμεσα στα χέρια.
- Λυγίζω το αριστερό γόνατο για να κυκλοφορήσει η δύναμη Τζιν (勁 - Jìng) στο πόδι. Η ροή του Τσι πρέπει να μην είναι ούτε πυκνή ούτε αραιή, για να αποφύγω το μπλοκάρισμα της ενέργειας.
- Φέρνω το αριστερό πέλμα προς το δεξί κρατώντας απόσταση 4 - 5 cun μεταξύ τους για να κάνω ένα άδειο βήμα. Το αριστερό πόδι πατάει σταθερά στο έδαφος.
- Λυγίζω το δεξί γόνατο και στρέφω τα δάχτυλα του ποδιού προς τη δύση. Χαμηλώνω την κοιλιά και φέρνω το στήθος ελαφρώς μπροστά για να το ενώσω με τη δύναμη Τζιν (勁 - Jìng) της μέσης.
Γυρίζω το αριστερό χέρι στην πλάτη, ανοίγοντας τα δάχτυλα ενώ αυτό κινείται αριστερά σχηματίζοντας έναν κύκλο. Παράλληλα, λυγίζω τον αριστερό αγκώνα και φέρνω το αριστερό χέρι μπροστά από το στήθος, με την παλάμη να κοιτάζει πλάγια προς τα μέσα. Φτάνοντας στο ύψος του προσώπου, σταματάω έχοντας το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί, το οποίο σταματάει μπροστά από τη δεξιά θηλή.
Στην ρουτίνα αυτή η ισχύς του Τσι είναι πιο σημαντική από το μέγεθος της κίνησης. Ενώ έχει ειπωθεί ότι “ Η ακινησία υπάρχει μέσα στην κίνηση”, στην περίπτωση αυτή πρέπει να πούμε ότι “Η κίνηση υπάρχει μέσα στην ακινησία”. Πραγματικά, αυτή η συγκέντρωση της ενέργειας μοιάζει με έναν σκαντζόχοιρο που μαζεύεται σε μία μπάλα, απλώνοντας τα αμέτρητα αγκάθια του.
Τα δυο χέρια που υψώνονται μοιάζουν με τις δυο πάνω γραμμές του τρίγραμμου ☴ (巽 - Χùn - Σουίν) που είναι για τον Άνεμο (风 - Fēng - Φανγκ). Η κοιλιά αντιστοιχεί στο τρίγραμμο (☷) που είναι για τη Γη (坤 - Kūn - Κουέν) και συμβολίζεται με τις 3 γραμμές Γιν από κάτω. Έτσι, η θέση αυτή απεικονίζεται ως η ένωση των συμβόλων της γης και του ανέμου που φυσάει από πάνω της, σχηματίζοντας το εξάγραμμο Γκουάν (觀 - Guān), που είναι σύμβολο της εμπιστοσύνης και της σταθερής παρατήρησης.
Κοιτάζοντας τη δομή της συγκεκριμένης ρουτίνας, παρατηρούμε πόσο κατάλληλη είναι για τις αρχικές και τελικές θέσεις. Με την βαθιά ευρηματικότητα που τη χαρακτηρίζει, μας δίνει την δυνατότητα να τελειοποιήσουμε πολλές τεχνικές.