Ορισμένες ενέργειες «υποχωρούν» στην κίνηση του αντιπάλου. Αυτό βασίζεται στην φιλοσοφία της μη αντίστασης. Η αντίσταση περιλαμβάνει αγώνα και σημαντική δαπάνη ενέργειας και δεν εξασφαλίζει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν ο εχθρός είναι σωματικά ισχυρότερος, η αντίσταση δεν θα κάνει καλό. Σε αυτή την περίπτωση, η υποχώρηση και η χρήση της ενέργειας του αντιπάλου προς όφελός μας γίνεται η καλύτερη επιλογή.
Κοιτώντας το από μια άλλη οπτική γωνία: όταν προσπαθούμε να μετακινήσουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος που είναι σε ηρεμία, είναι απαραίτητη μια μεγάλη σωματική δύναμη, με συνακόλουθη δαπάνη ενέργειας, για να το πετύχουμε. Ωστόσο, εάν αυτό το βάρος, όσο μεγάλο κι αν είναι, βρίσκεται σε κίνηση, θα παρατηρήσουμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να κινηθεί, και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πολλή ενέργεια. Έτσι λέγεται ότι:
"Τέσσερις ουγγιές κινούν 1000 λίβρες" (四兩撥千斤 - sì liǎng bō qiān jīn - σι λιάνγκ μπο τσιέν τζιν)
που σημαίνει ότι κάτι πολύ ελαφρύ μπορεί να κινήσει κάτι πολύ βαρύ.
Η μη αντίσταση είναι μαλακή ενέργεια. Με την εφαρμογή της μαλακής ενέργειας καταφέρνουμε να αποσταθεροποιήσουμε τον αντίπαλο, και όταν συμβεί αυτή η αποσταθεροποίηση, η μαλακή ενέργεια γίνεται σκληρή, εκδηλώνοντας το χτύπημα. Ενώ υποχωρούμε, απορροφούμε ή συσσωρεύουμε ενέργεια (蓄勁 - Xù Jìn - Χου Τζιν) χτυπώντας, απελευθερώνουμε ενέργεια. Αυτή η απελευθέρωση σκληρής ενέργειας που στερείται λεπτότητας και είναι πιο εύκολα αντιληπτή από τη μαλακή ενέργεια. Αναφέρεται στα κινεζικά ως φα λι (發力 - fā lì) ή φα τζιν (發勁 - fā jìn), και δημιουργείται από τη συντονισμένη κίνηση ολόκληρου του σώματος. Το φα τζιν αναφέρεται στην εξωτερίκευση της ενέργειας. Λέγεται ότι:
"το Τσι (氣 - Qì)" είναι ριζωμένο στα πόδια, απελευθερώνεται μέσω των ποδιών, κυβερνάται από τη μέση και εκφράζεται στα δάχτυλα".
Στο Τάι Τσι, το μαλακό και το σκληρό εναλλάσσονται, το Γιν (陰 - Yīn) και το Γιάνγκ (陽 - Yáng) δημιουργούν το ένα το άλλο. Μέσα από την εξάσκηση και την εμπειρία, «καταλαβαίνει κανείς την ενέργεια» (懂勁 dǒng jìn - τονγκ τζιν). Η κατανόηση της ενέργειας σημαίνει κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ Γιν (陰 - Yīn) και Γιάνγκ (陽 - Yáng).