Iστορία 历史

Σι Γιονγκ Τσάι (释永斋), 1930 - 2014 (Χάο Σι Τσάι)

Ο δάσκαλοςΣι Γιονγκ Τσάι (释永斋 - Shì Υǒng Ζhāi, 1930 - 2014)γεννήθηκε στο χωριό Σου Τανγκ Γκόου (书堂沟 - Shū Táng Gōu), στην περιοχή Τα Τζιν Τιέν (大金店 - Dà Jīn Diàn) της πόλης Ντενγκφένγκ (登封 - Dēng Fēng), στην επαρχία Χενάν (河南 - Hé Nán) της Κίνας, γνωστό και ως «Χωριό των πολεμικών τεχνών». Είναι ευρέως γνωστός με το κοσμικό όνομα Χάο Σι Τσάι (郝释斋 - Hǎo Shì Zhāi) και αμφότεροι ο παππούς και προπάππους του ήταν συνδεδεμένοι με τον ναό Σαολίν. Γι' αυτό τους ονόμαζαν οικογένεια των πολεμικών τεχνών.

Στην ηλικία των έξι ετών, ο Σι Γιονγκ Τσάι άρχισε να μαθαίνει πολεμικές τέχνες δίπλα στον πατέρα του, Χάο Τε Λι (郝德立 - Hǎo Dé Lì) και μετά με τον μοναχό Σι Γιεν Τονγκ (释延东 - Shì Yán Tōng) του ναού Τσινγκ Λιάνγκ (清涼 - Qīng Liáng) του βουνού Σουνγκ (嵩 - Sōng). Ύστερα έγινε μαθητής του Λι Κεν Σενγκ (李根生 - Lǐ Gēn Shēng), ενός δασκάλου που ήταν γνωστός ως «Κοσμικός ειδήμων στις πολεμικές τέχνες» και των μοναχών Σι Σου Σι (释素喜 - Shì Sù Xǐ, 1924-2006), Σι Σινγκ Τσενγκ (释行正 - Shì Xíng Zhèng, 1914-1987) και Σι Γιονγκ Σιανγκ (释永祥 - Shì Yǒng Xiáng, 1913-1987) μαθαίνοντας έτσι Kουνγκ Φου στον ναό των Σαολίν.

Στην ηλικία των δεκαεννέα ετών παντρεύτηκε την κατά δύο χρόνια νεότερή του Σι Γιονγκ Φανγκ (释永凤 - Shì Yǒng Fèng). Οι δυο τους ήταν συγγενείς και παντρεύτηκαν όταν ο Σι Γιονγκ Τσάι ήταν μαθητής λυκείου στην πόλη Σι Τάο (石岛 - Shí Dǎo). Πέρασαν μαζί πάνω από εξήντα χρόνια. Όταν ο Σι Γιονγκ Τσάι έγινε είκοσι δύο ετών άρχισε να διαβάζει μόνος του, στην αρχή βιβλία παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Αργότερα, με τον δάσκαλό του, Λι Πάο Σαν (李保山 - Lǐ Bǎo Shān) από την πόλη Γιου Σι (玉溪 - Yù Xī) και τον Πι Τσι Τσεν (毕子珍 - Bì Zi Zhēn) από την Ντενγκφένγκ έμαθε να εξασκεί την κινεζική ιατρική. Ο Πι Τσι Τσεν, βουδιστής από παιδί και καλός γιατρός στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, σύστησε τον Σι Γιονγκ Τσάι στον αδερφό του, Σι Ντε Τσαν (释德禅 - Shì Dé Chán), ο οποίος ήταν μοναχός του ναού Σαολίν και γνώριζε την ιατρική που εξασκούσαν μέσα στον ναό. Έτσι, ο Σι Γιονγκ Τσάι έμαθε τα μυστικά της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής του ναού από τον Σι Ντε Τσαν και τον Σι Σινγκ Τσενγκ.

Το 1960, ο Σι Γιονγκ Τσάι εισήχθη στον ναό Σαολίν και παράλληλα του δόθηκε το μοναστικό του όνομα. Θέλοντας να γίνει δάσκαλος έκανε εξάσκηση μέρα-νύχτα και επισκέφθηκε όλους τους διάσημους πυγμάχους της εποχής. 

Κατά την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης (文化大革命 - Wén Huà Dà Gé Mìng, 1966-1976), ο Σι Γιονγκ Τσάι και η οικογένειά του φρόντισαν μοναχούς του ναού, έτσι ώστε να διατηρηθεί η κληρονομιά του ναού Σαολίν, αφού εκείνη την περίοδο πολλά μοναστήρια καταστράφηκαν. Εκεί βρήκαν καταφύγιο και οι Σι Ντε Τσαν, Σι Σου Σι και Σι Σινγκ Τσενγκ. Ο Σι Σινγκ Τσενγκ ζήτησε από την οικογένεια του Σι Γιονγκ Τσάι να φυλάξει βιβλία, ιατρικές τεχνικές, μπρούτζινα και σιδερένια αγάλματα του ναού Σαολίν, όπως το σιδερένιο άγαλμα του Τζιν Να Λούο (紧那罗 -Jǐn Nà Luó). Έτσι, ο Σι Γιονγκ Τσάι είχε την ευκαιρία να μυηθεί σε όλη αυτήν την αρχαία γνώση. Όταν ο Σι Σινγκ Τσενγκ αρρώστησε και οι υπόλοιποι μοναχοί ήταν αδύναμοι και μεγάλοι σε ηλικία, ο Σι Γιονγκ Τσάι ανέλαβε την ευθύνη να διοικήσει τον ναό ως ένδειξη βοήθειας και σεβασμού προς τον δάσκαλό του. Ακόμη συνέχισε να στέλνει τους καλύτερούς του μαθητές, που τους δίδασκε πολεμικές τέχνες έξω από τον ναό, στον ναό Σαολίν και έτσι κατάφερε να διατηρηθεί η ζωτικότητα του ναού. Ανάμεσα στους μαθητές που πήγαν στον ναό Σαολίν ήταν και ο σημερινός ηγούμενος, Σι Γιονγκ Σιν (释永信 - Shì Yǒng Xìn, 1965-), τον οποίο το 1981 ο Σι Σινγκ Τσενγκ τον αποδέχτηκε ως μαθητή του και το 1999 χειροτονήθηκε μοναχός. Με τον ίδιο τρόπο ο Σι Σινγκ Τσενγκ έστελνε νέους μοναχούς από τον ναό Σαολίν στο σπίτι του Σι Γιονγκ Τσάι για προπόνηση.  

Σημαντικό είναι το γεγονός που αφορά την είσοδο δύο μαθητριών του Σι Γιονγκ Τσάι στον ναό Σαολίν το δεύτερο εξάμηνο του 1970: των Σι Γιονγκ Μέι (释永梅 - Shì Yǒng Méi) και Σι Γιονγκ Τσεν (释永贞 - Shì Yǒng Zhēn). Ο Σι Γιονγκ Τσάι τις συνόδευσε και τις οδήγησε στον δάσκαλο Σι Σινγκ Τσενγκ, ο οποίος και τις αποδέχτηκε ως μαθήτριές του. Επειδή όμως ήταν γυναίκες δεν μπορούσαν να ζήσουν μαζί με τους μοναχούς, γι' αυτό και ο Σι Γιονγκ Τσάι τις πήρε να ζήσουν σπίτι του μαζί με την οικογένειά του. Αφού πήραν όση γνώση χρειάζονταν για το Κουνγκ Φου και ήταν έτοιμες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, πήγαν στον ναό Τσου Ζου Αν (初祖庵 - Chū Zǔ Ān) ή αλλιώς «Ναό του Πρώτου Πατριάρχη», ο οποίος βρίσκεται κοντά στη σπηλιά του Τα Μο (達摩洞 - Dá Mó Dòng) και κάτω από τον ναό των Σαολίν. Η Σι Γιονγκ Μέι, ως η ηγούμενη του ναού, ζει εκεί από τότε μέχρι σήμερα, σε έναν ναό με μεγάλη ιστορία και κληρονομιά.

Μια ακόμη μεγάλη συνεισφορά και βοήθεια του Σι Γιονγκ Τσάι αφορούσε στον δάσκαλο Σι Γιαν Φουό (释延佛 - Shì Yán Fú), τον οποίο και αποδέχτηκαν στον ναό Σαολίν. Ο Σι Γιαν Φουό έμαθε ιατρική και βουδισμό μέσα στον ναό και το 1989 χειροτονήθηκε μοναχός στον ναό Πάι Μα (白马 - Bái Mǎ) της πόλης Λουογιάνγκ (洛陽 - Luò Yáng). Σήμερα ο Σι Γιαν Φουό είναι μοναχός του ναού Φα Γουάνγκ (法王 - Fǎ Wáng), όπως και άλλων μικρότερων ναών. Για τον Σι Γιονγκ Τσάι έχει να πει ότι ήταν ένας ήρεμος και ακούραστος παλιός Μποντισάτβα* (λατ: Bodhisattva.)

Το 1982 γυρίστηκε η ταινία «Ο Ναός Σαολίν» (λατ: Shaolin Temple) μέσα στον ομώνυμο ναό. Ο Σι Γιονγκ Τσάι και η οικογένειά του βοήθησαν σημαντικά δίνοντας πολλά όπλα για τα γυρίσματα της ταινίας.

Το 2007, το Ινστιτούτο Ανάγνωσης της Ταϊβάν δώρησε δεκάδες χιλιάδων αντίτυπα από τα «Ανάλεκτα» (論語 - Lún Yǔ) του Κομφούκιου (孔子 - Kǒng Zǐ) στους μαθητές του Σαολίν. Το σώμα παράδοσης των αντιτύπων, μαθαίνοντας για τις πράξεις και το έργο του Σι Γιονγκ Τσάι στον ναό, ζήτησε να τον επισκεφθεί.

Στις 13 Μαρτίου του 2014, ο Σι Γιονγκ Τσάι πέθανε σε ηλικία 84 ετών από ατύχημα με αυτοκίνητο στην εθνική οδό Τσενγκ Σάο Λουό (郑少洛 -Zhèng Shǎo Luò) καθοδόν προς την πόλη Ντενγκφένγκ. Μετά από λίγες μέρες ο γιος του, Χάο Τζιέν Τουνγκ (郝建通 - Hǎo Jiàn Tōng), ανακοίνωσε τον θάνατο του πατέρα του. Ο Σι Γιονγκ Τσάι δεν ήταν ποτέ μοναχός του ναού Σαολίν και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι έφυγε εθελοντικά από τον ναό, όταν ο δάσκαλος Σι Σινγκ Τσενγκ αρρώστησε και πέθανε. Δεν συμμετείχε σε διαγωνισμούς πολεμικών τεχνών, αλλά είχε πολλούς καλούς μαθητές. Για τον λόγο αυτό ο Σι Γιονγκ Τσάι ήταν από μόνος του μια διαρκής γενεαλογία και η παλαιότητά του δεν μπορεί να συγκριθεί.

 

*Μποντισάτβα (λατ: Bodhisattva.): θρησκευτικός όρος του βουδισμού. Αναφέρεται σε όσους προσεγγίζουν τη φώτιση μέσω δύο βασικών σκοπών: τη συμπόνια και την παροχή βοήθειας.

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Σύγχρονοι Δάσκαλοι Σαολίν