Η άσκηση«Σιδερένιος Σάκος» (鐵袋功 - Tiě Dài Gōng - Τιε Τάι Κουνγκ)ανήκει στο «σκληρό» Κουνγκ Φου, αναπτύσσει την εξωτερική δύναμη και ανήκει στην κατηγορία των δυνάμεων Γιάνγκ (阳 - Yáng). Η μέθοδος αυτή αναπτύσσει την ικανότητα της «Εκτίναξης της Δύναμης» (发力 - Fā Lì - Φα Λι). Είναι σημαντικό να προπονείστε σε ζεύγη. Ωστόσο, πρώτα από όλα πρέπει να ράψετε έναν σάκο τετράγωνου σχήματος με αρκετές στρώσεις υφάσματος και να τον γεμίσετε με μπίλιες σιδήρου. Το βάρος του μικρού σάκου πρέπει να είναι περίπου 5 κιλά, ενώ του μεγάλου 20 - 25 κιλά. Η επιλογή εξαρτάται από τη δύναμη και τη σωματική ανάπτυξη των ασκούμενων. Ο σάκος μπορεί με τον καιρό να αντικατασταθεί από έναν βαρύτερο.
Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης οι δύο ασκούμενοι στέκονται στην ίδια πλευρά σε απόσταση 10 μέτρων (3 ZHANGs). Ο ένας πιάνει τον σάκο από το μεσαίο τμήμα του με το δεξί χέρι, τον σηκώνει στο ύψος του ώμου και τον πετάει προς τον αντίπαλο. Ο άλλος καθώς βλέπει τον σάκο να κατευθύνεται προς το μέρος του, ετοιμάζεται να σηκώσει τα χέρια και να τον πιάσει, αν και είναι καλύτερο να μετακινηθεί λίγο στην άκρη, να αφήσει τον σάκο να περάσει και να φτάσει στον αριστερό του ώμο και τότε να πιάσει το πίσω μέρος του σάκου με το δεξί χέρι. Πρέπει κάποιος να πιάνει τον σάκο από το μεσαίο τμήμα του και να στέκεται ίσια και σταθερά. Εάν πιάνει τον σάκο από την άκρη, η εξάσκηση δε θα είναι αποτελεσματική. Ο ιπτάμενος σάκος έχει μεγάλη κινητική ενέργεια και είναι πολύ δύσκολο να τον πιάσει κανείς από τη μέση αφότου έχει περάσει από μπροστά του, αλλά είναι σημαντικό να το προσπαθήσει. Αφού πιάσετε τον σάκο, πετάξτε τον αμέσως πίσω χωρίς καθυστέρηση. Πετάξτε τον σάκο ο ένας στον άλλον κατά αυτόν τον τρόπο πολλές φορές. Έπειτα, αρχίστε να κάνετε την άσκηση με το αριστερό χέρι. Είναι προτιμότερο οι δύο ασκούμενοι να έχουν το ίδιο ύψος και τη σωματική δύναμη. Ειδάλλως θα προκύψουν σοβαρές δυσκολίες: εάν έχουν διαφορετικό ύψος, η τροχιά του σάκου θα παρεκκλίνει από την οριζόντια κατεύθυνση. Εάν έχουν διαφορετική σωματική δύναμη, ο σάκος θα εκτοξεύεται με διαφορετική ταχύτητα κι έτσι ο πιο αδύναμος θα δυσκολεύεται να τον πιάσει. Επίσης, το τίναγμα που θα υποστεί θα είναι τόσο δυνατό που θα χάσει την ισορροπία του και θα τραυματιστεί.
Στο πρώτο στάδιο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται βαριοί σάκοι. Για παράδειγμα, εάν μπορείτε να κουβαλήσετε εύκολα με το ένα χέρι από το μεσαίο τμήμα του έναν σάκο γεμάτο με μπίλιες σιδήρου που να ζυγίζει 10 κιλά, θα πρέπει να εξασκείστε με έναν σάκο βάρους όχι περισσότερου των 5 κιλών. Στην αρχή η εξάσκηση με τον ιπτάμενο σάκο απαιτεί περισσότερη δύναμη από ότι το απλό κουβάλημα του σάκου ίδιου βάρους. Επίσης, πρέπει κανείς να παρατηρεί την πρόοδό του. Μετά από τρεις μήνες εξάσκησης ξηλώστε τον σάκο, προσθέστε 0,5 - 1 κιλό μπίλιες σιδήρου και συνεχίστε την προπόνηση. Προσθέστε την ίδια ποσότητα μπίλιες μετά από άλλους τρεις μήνες. Συνεχίστε να προσθέτετε υλικό μέχρι το βάρος του σάκου να φτάσει τα 25 - 30 κιλά. Συνολικά θα χρειαστείτε 4 - 5 χρόνια από την αρχή ως το τέλος. Αφού κατακτήσετε αυτό το Κουνγκ Φου, όταν τύχει να συναντήσετε έναν δυνατό και βαρύ αντίπαλο θα μπορείτε να τον σηκώσετε και να τον πετάξετε σε απόσταση αρκετών μέτρων μακριά: χάρη σε αυτή την άσκηση ξέρετε ότι η δύναμη της εκτίναξης είναι τόσο μεγάλη που είναι δύσκολο να αντιταχθεί κάποιος σε αυτή.
Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα εξής:
- Πρέπει να ρίχνετε τον σάκο αυστηρά προς οριζόντια κατεύθυνση.
- Αυτός που πιάνει τον σάκο πρέπει να τον αφήσει να περάσει από μπροστά του κι έπειτα να τον αρπάξει από το μεσαίο τμήμα του, όταν πια έχει φτάσει πίσω του. Δεν πρέπει να προτάσσετε το χέρι προς τον σάκο ούτε να τον πιάνετε από τις άκρες του. Αυτό σχετίζεται με τα εξής: εάν αρπάξετε έναν σάκο που έρχεται προς το μέρος σας μπορεί να τραυματίσετε τα δάχτυλα και τον καρπό σας και, εάν μάλιστα τον πιάνετε από τις άκρες, η εξάσκηση θα είναι αναποτελεσματική.
- Οποιαδήποτε στάση και αν έχετε τα πόδια πρέπει να στέκονται σταθερά. Εάν η θέση εκείνου που ρίχνει τον σάκο είναι ασταθής, μειώνεται η δύναμη της ρίψης. Εάν τα πόδια εκείνου που δέχεται τον σάκο δεν είναι σταθερά στο έδαφος, θα χάσει την ισορροπία του και θα τραυματιστεί.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι πολύ σημαντικές. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του σάκου και όσο μεγαλύτερη η απόσταση μεταξύ των δύο ασκούμενων, τόσο σημαντικότερο είναι να λαμβάνει κανείς υπόψη τις απαραίτητες οδηγίες.