Η άσκηση«Οι στήμονες των Άνθεων Δαμασκηνιάς» (梅花桩 - Méi Huā Zhuāng - Μέι Χουά Τζουάνγκ)είναι ένα «μαλακό», εσωτερικό Κουνγκ Φου που αναπτύσσει ολόκληρο το σώμα. Επιπλέον, αποτελεί τη βάση για την κατάκτηση της δεξιότητας «Πετώντας στην οροφή και σκαρφαλώνοντας στον τοίχο» (飞檐走壁 - Fēi Yán Zǒu Bì - Φέι Γιαν Τζόου Μπι). Η άσκηση γίνεται σε στύλους χάρη στους οποίους αναπτύσσει κανείς την ελαφρότητα του σώματος, την ευκινησία και τη δεξιότητα των κινήσεων, ενώ βελτιώνεται η ακρίβεια των αλμάτων από στύλο σε στύλο. Η άσκηση αποκαλείται αλλιώς «Οι Στύλοι των Επτά Αστέρων» (七星桩 - Qī Xīng Zhuāng - Τσι Σινγκ Τζουάνγκ) και «Οι Στύλοι των Εννιά Αστέρων» (九星桩 - Jiǔ Xīng Zhuāng - Τζιό Σινγκ Τζουάνγκ). Η δεξιότητα αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε επικίνδυνες καταστάσεις σε μια μάχη. Εκτός από την εξάσκηση στα άλματα, η άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της όρασης.
Στο πρώτο επίπεδο δεν απαιτείται το σκαρφάλωμα στους πόλους. Αντ’ αυτού, σχεδιάστε άνθη δαμασκηνιάς στο έδαφος, έτσι ώστε το σχέδιο που θα δημιουργήσετε να ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα των ανθών. Η απόσταση μεταξύ των στημόνων – και αντίστοιχα μεταξύ των πετάλων - πρέπει να είναι περίπου 50 εκατοστά – 1 μέτρο (2 - 3 CHIs). Κάθε «άνθος» αποτελείται από πέντε μικρούς κύκλους που αντιπροσωπεύουν τα πέταλα του λουλουδιού. Τα γειτονικά άνθη τοποθετούνται σε απόσταση περίπου 33 εκατοστών μεταξύ τους. Η διάμετρος κάθε μικρού κύκλου (πετάλου) είναι περίπου 10 εκατοστά (3 CUNs), δηλαδή δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλα. Αφού σχεδιαστούν τα άνθη δαμασκηνιάς, ένα «πέταλο» μέσα σε κάθε άνθος θα πρέπει να σημειωθεί ως ο «λανθασμένος» στήμονας, ενώ οι άλλοι θα έχουν πάνω τους φιγούρες ή σύμβολα. Ο ασκούμενος στέκεται σε ένα «πέταλο» μέσα σε ένα «άνθος» με το ένα πόδι, βάζοντας δύναμη στα δάχτυλα του ποδιού, ώστε να παραμείνει στη στάση του «φρουρού». Απ’ αυτό το σημείο κι έπειτα μπορεί να επιλέξει τη σειρά σύμφωνα με την οποία θα αρχίσει να κάνει τα άλματα μεταξύ των «στημόνων», για παράδειγμα, 3 προς τα αριστερά, 4 προς τα δεξιά, 2 προς τα μπρος, 5 προς τα πίσω κ.ο.κ. Θα πρέπει να πηδάει σύμφωνα με τη σειρά που έχει επιλέξει. Σε κάθε άλμα η προσγείωση πρέπει να γίνεται στο ένα πόδι, εκείνο που βολεύει περισσότερο. Είναι πιο βοηθητικό εάν υπάρχει κάποιος άλλος άνθρωπος ο οποίος να δίνει παραγγέλματα στον ασκούμενο, ώστε ο τελευταίος να πηδάει σύμφωνα με τις οδηγίες του. Για παράδειγμα, εκείνος που δίνει εντολές φωνάζει δυνατά: «Δεύτερο άνθος, πρώτος στήμονας!» Τότε ο ασκούμενος πρέπει να πηδήξει προς τα δεξιά και να φτάσει στον πρώτο «στήμονα» του δεύτερου «άνθους». Κι έτσι συνεχίζεται η εξάσκηση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ασκούμενος να μην προσγειωθεί στον «λανθασμένο» στήμονα κάθε «άνθους». Όταν φτάνει κανείς σε έναν στήμονα, τα δάχτυλα του ποδιού πρέπει να βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο του κύκλου χωρίς να μετακινείται καθόλου το πόδι.
Όταν καταφέρει κάποιος να μετακινείται εύκολα και σταθερά μεταξύ των σχεδιασμένων στο έδαφος ανθών, τότε μπορεί σταδιακά να ξεκινήσει την εξάσκηση με τους πραγματικούς στύλους. Βέβαια, είναι πολύ πιο δύσκολη: εάν μετακινηθεί ο κορμός έστω και λίγο, το πόδι στήριξης δε θα μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία με αποτέλεσμα να πέσει κανείς κάτω. Ακόμα κι αν δεν πέσει, ο κορμός δεν μπορεί να παραμείνει σταθερός με συνέπεια οι κινήσεις να είναι περιορισμένες και αβέβαιες. Για αυτό είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στο πρώτο επίπεδο. Όταν ξεκινήσει κανείς την εξάσκηση με τους στύλους θα είναι δύσκολο να παραμείνει σταθερός στις διάφορες θέσεις. Για αυτό πρέπει να ξεκινήσει πρώτα πηδώντας σε τέσσερις πραγματικούς στύλους ενός «άνθους» κι έπειτα να αρχίσει την εξάσκηση με τους οχτώ στύλους δύο «ανθών» κ.λπ. Εάν η εξάσκηση γίνει περίπλοκη σταδιακά κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί κανείς να ξεπεράσει τις δυσκολίες του αρχικού σταδίου. Να θυμάστε: είναι εφικτό να ξεκινήσετε την εξάσκηση με τους πραγματικούς στύλους μόνο όταν μάθετε να μετακινείστε ελεύθερα και με ευκολία στο έδαφος, διαφορετικά πώς θα μπορέσετε να σταθείτε στους πραγματικούς στύλους;
Οι στύλοι πρέπει να είναι φτιαγμένοι από σκληρό ξύλο και να έχουν μήκος περίπου 1,16 μέτρα (3.5 CHIs). Η κορυφή τους να είναι επίπεδη και το κάτω μέρος να είναι στενότερο, διαμέτρου περίπου 6,66 εκατοστών (2 CUNs). Τοποθετήστε τους στύλους στα σημεία που είναι σχεδιασμένα τα πέταλα των ανθών δαμασκηνιάς στο έδαφος, με τη στενότερη πλευρά προς τα κάτω, ώστε το ύψος τους από την επιφάνεια του εδάφους να φτάνει τα 50 περίπου εκατοστά (1.5 CHI). Η ανώτερη επιφάνεια των στύλων πρέπει να είναι λεία και επίπεδη. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε έναν «λανθασμένο» στύλο σε κάθε «άνθος», ο οποίος θα πρέπει να φτάνει τα 3,33 - 6,66 εκατοστά από το έδαφος (1 - 2 CUNs). Εάν το έδαφος είναι μαλακό, μπορεί ο στύλος να είναι χαλαρός και να πέσει, εάν δεν στέκεστε σταθερά. Ένας τέτοιος «λανθασμένος» στύλος πρέπει να υπάρχει σε κάθε «άνθος». Ο ασκούμενος πρέπει να αριθμήσει τους στύλους έτσι ώστε να αποφύγει το μπέρδεμα και αφού επιλέξει τη σειρά με την οποία θα κάνει την άσκηση, θα πρέπει και να την ακολουθήσει επ’ ακριβώς. Θα πρέπει επίσης να καταφέρει να μετακινείται σταθερά, γρήγορα και εύκολα από στύλο σε στύλο. Το ύψος των στύλων μπορεί να αυξηθεί μετά από αυτό, αλλά όλοι θα πρέπει να έχουν το ίδιο ύψος. Αργότερα μπορούν να τοποθετηθούν εμπόδια από αγκαθωτό συρματόπλεγμα ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα γύρω από τους στύλους. Μπορεί ακόμα το ύψος τους να αυξηθεί έως 1 μέτρο (3 CHIs) ή περισσότερο. Θα ήταν επίσης καλή ιδέα να τοποθετούν βάρη, όπως μικρά σακουλάκια γεμάτα με άμμο, η οποία όμως θα πρέπει προηγουμένως να έχει θερμανθεί και να έχει μουλιάσει μέσα σε αίμα χοίρου. Μπορείτε επίσης να βάλετε χάλκινους κρίκους στα πόδια ή μεταλλικά νομίσματα και σίγουρα μετά από τρία χρόνια εξάσκησης θα δείτε αποτελέσματα. Όταν κατακτήσετε τη δεξιότητα, οι κινήσεις θα γίνονται εύκολα και δυναμικά. Εάν συναντήσετε έναν αντίπαλο, μπορείτε να τον κάνετε να χάσει την ισορροπία του και μην μπορώντας να αμυνθεί, θα τον κατατροπώσετε.
Όσον αφορά τις ασκήσεις «Οι Στύλοι των Επτά Αστέρων», «Οι Στύλοι των Εννιά Αστέρων», «Στύλοι Τριών Σειρών» (三才桩 - Sān Cái Zhuāng - Σαν Κάι Τζουάνγκ), «Οι Στύλοι των Εννιά Ναών» (九星躲闪桩 - Jiǔ Xīng Duǒ Shǎn Zhuāng - Τζιό Σινγκ Τουό Σαν Τζουάνγκ) και τις ασκήσεις κατά τις οποίες τοποθετεί κανείς τούβλα στην άκρη των στύλων (移闪砖法 - Υí Shǎn Zhuān Fǎ - Γι Σαν Τζουάν Φα), οι μέθοδοι όλων αυτών είναι παρόμοιες με αυτήν που αναφέρθηκε παραπάνω. Ωστόσο, η καλύτερη μέθοδος εξάσκησης είναι αυτή που γίνεται στους στύλους. Ο ασκούμενος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη μέθοδο εξάσκησης που θα ακολουθήσει.
Το κείμενο αποτελεί μετάφραση από το: “Η Αυθεντική Κληρονομία των Σαολίν: Μέθοδοι εξάσκησης στις 72 τέχνες" - (1934)