Σι Σούι Τζινγκ (洗髓经 - Xǐ Suǐ Jīng - Πραγματεία για την Κάθαρση του Μυελού/Εγκεφάλου)
Ο Τα Μο (達摩 - Dá Mó) έγραψε δύο πραγματείες, το Γι Τσιν Τζινγκ (易筋經 - Yì Jīn Jīng - Βιβλίο της Αλλαγής των Μυών και των Τενόντων) και το Σι Σουέι Τζινγκ (洗髓经 - Xǐ Suǐ Jīng - Πραγματεία για την Κάθαρση του Μυελού/Εγκεφάλου).
Το βιβλίο Γι Τσιν Τσινγκ περιέχει ισχυρές ασκήσεις Τσι Κουνγκ (氣功 - Qì Gōng - Καλλιέργεια Ζωτικής Ενέργειας). Από την άλλη μεριά, το βιβλίο Σι Σουέι Τζινγκ είναι παράξενο, περίπλοκο και δυσνόητο βιβλίο και αναφέρεται σε μια δεξιότητα του Τσι Κουνγκ που μπορεί να οδηγήσει το Τσι (氣 - Qì) στον μυελό των οστών ή στον εγκέφαλο.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς επιτυγχάνεται ηκάθαρση μυελού / εγκεφάλου, παρά μόνο περιγραφές των οφελών της. Αυτό οδήγησε μερικούς μελετητές να θεωρήσουν, ότι ο Τα Μο δεν δίδαξε την «κάθαρση του μυελού / εγκεφάλου» και ότι αυτή η πραγματεία είναι μια μεταγενέστερη εφεύρεση που χρησιμοποιεί το όνομα του Τα Μο. Στον αντίποδα υπάρχουν μελετητές που υποστηρίζουν ότι ο λόγος που δεν υπάρχουν σχέδια ή περιγραφές του «Καθαρισμού Μυελού των Οστών» είναι επειδή η τέχνη είναι άμορφη και η συγκεκριμένη τέχνη που δίδαξε ο Τα Μο ήταν περισσότερο μια δεξιότητα παρά μια τεχνική. Για να προσεγγίσουμε ποια είναι αυτή η δεξιότητα ας ξεκινήσουμε από το Τσι το οποίο ρέει σε πέντε διαφορετικά επίπεδα:
- Το δέρμα
- Την σάρκα
- Τους μεσημβρινούς (12 Πρωτεύοντες και 8 Έκτακτους Μεσημβρινούς. Αυτοί οι μεσημβρινοί, σχηματίζουν στο σώμα ένα πολύπλοκο ενεργειακό δίκτυο.)
- Τα όργανα
- Τα οστά και τον μυελό (που περιλαμβάνει επίσης τα νεύρα, σύμφωνα με την κινεζική ιατρική θεωρία)
Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Τα Μο γνώριζε αυτά τα επίπεδα ροής του Τσι. Ας θυμηθούμε τι είπε στους τέσσερις μαθητές του όταν του απάντησαν για το τί έχουν μάθει κοντά του: σε έναν είπε ότι έχει αποκτήσει το «δέρμα» της διδασκαλίας του, σε άλλον ότι έχει αποκτήσει τη «σάρκα» του και στον τρίτο ότι έχει αποκτήσει τα «οστά» του. Μόνο στον τέταρτο τονΧουέι Κο (慧可-HuìKě), τον καλύτερο μαθητή και διάδοχό του , ο Τα Μο είπε: «Έχεις πάρει τον μυελό» μου.
Ο Τα Μο ήταν ένας ισχυρός δάσκαλος του Τσι Κουνγκ, είναι απολύτως λογικό ότι μπόρεσε να αντιληφθεί ότι το Τσι ρέει στα πέντε επίπεδα.Δημιούργησε το Γι Τσιν Τσινγκ σαν βάση για το τελευταίο επίπεδο επίτευξης του Τσι Κουνγκ: την Κάθαρση του Μυελού/Εγκεφάλου. Με τις τεχνικές που περιγράφονται στις άλλες πραγματείες του παρουσιάζει τις ασκήσεις για την κατανόηση και την απελευθέρωση της ροής του Τσι στο σώμα. Αυτές είναι οι τεχνικές που θα οδηγήσουν στην δεξιότητα του ελέγχου του Τσι. Οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν τον καθαρισμό μυελού των οστών μόνο όταν έχουν περάσει χρόνια αφήνοντας το Τσι τους να ρέει ελεύθερα.
Για να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ δεξιοτήτων και τεχνικών, ίσως βοηθήσει μια αναλογία:Το να κλωτσάς μια μπάλα ποδοσφαίρου με συγκεκριμένο τρόπο είναι μια τεχνική. Αλλά το να πετύχεις ένα γκολ θέλει δεξιότητα. Ίσως έχετε μια αγαπημένη τεχνική για να σκοράρετε ένα γκολ, αλλά αν είστε επιδέξιοι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα λακτίσματα και να επιτύχετε τον ίδιο σκοπό.
Το αν μπορούμε να προσεγγίσουμε ακριβώς αυτό που δίδαξε ο Τα Μο δεν έχει πραγματικά σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι μαθητές που εξασκούν τις τεχνικές Τσι Κουνγκ μπορούν να βελτιώσουν τα ήδη εκπληκτικά αποτελέσματα, κάνοντας το Τσι Κουνγκ πιο ισχυρό «φάρμακο» από ό,τι ήταν ήδη.