"Οι Σαολίν επιλέγουν να ζήσουν μια ζωή ταπεινής απλότητας.
Αυτή η απλότητα επεκτείνεται και στο καθημερινό τους φαγητό τόσο στο περιεχόμενο όσο και την παρασκευή."
Η παραδοσιακή διατροφή των Σαολίν αποτελείται κυρίως από ρύζι, λαχανικά και φρούτα. Το ρύζι είναι βασική τροφή στην Κίνα εδώ και αιώνες. Το ρύζι μπορεί να βραστεί ή να μαγειρευτεί στον ατμό, το ρυζάλευρο χρησιμοποιείται για την παρασκευή νουντλς και άλλα πιάτα. Το ρύζι διατίθεται σε πολλές ποικιλίες, με ποικίλες υφές και θρεπτικές ιδιότητες.
Τα λαχανικά στην Κίνα περιλαμβάνουν λάχανα και πολλές ποικιλίες φασολιών. Ενώ η κινεζική κουζίνα μπορεί να προετοιμάσει αυτά τα φαγητά με πολλούς τρόπους, οι Σαολίν, γενικά τα βράζουν ή τα μαγειρεύουν στον ατμό ή απλώς τα τρώνε ωμά.
Οι μάχιμοι μοναχοί Σαολίν επιτρέπεται να καταναλώνουν ζωικά προϊόντα όπως το κρέας γιατί δεν παίρνουν τους όρκους ενός βουδιστή μοναχού και δεν απαιτείται να είναι χορτοφάγοι. Όταν η κινέζικη κουζίνα περιλαμβάνει κρέας, είναι κυρίως σε μικρές ποσότητες για να βελτιώσει τη γεύση του πιάτου, δε σερβίρεται σε μεγάλες μερίδες ως επίκεντρο. Κατά γενικό κανόνα, το κρέας αποφεύγεται όπως και η χρήση αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων (θα πρέπει εδώ να λάβουμε υπ' όψιν και τη μικρή διαθεσιμότητα του κρέατος και τον γαλακτοκομικών στην παραδοσιακή κουζίνα των Κινέζων λόγω της χαμηλής σχετικής παραγωγής στη χώρα).
Η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών απαγορεύεται αυστηρά, καθώς αυτές οι ουσίες επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό, διαταράσσοντας τη συγκέντρωση και την ισορροπία. Επίσης αποφεύγονται τα πικάντικα τρόφιμα όπως το σκόρδο, το τζίντζερ και τα κρεμμύδια. Οι πικάντικες γεύσεις αυτών των μπαχαρικών θεωρούνται ανατρεπτικές, ξυπνώντας συναισθήματα που μπορεί να θολώσουν το μυαλό και το πνεύμα του πολεμιστή.
Προτιμώμενα ροφήματα: αφεψήματα και αφεψήματα βοτάνων, τονώνουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα τζινσενγκ ή τσάι από φύλλα. Επίσης είναι απαραίτητο το νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησης: ζεστό ή χλιαρό. Δεν συνιστάται η κατανάλωση παγωμένου ή απλώς κρύου νερού, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Το νερό και το τσάι δεν σερβίρονται με τα γεύματα.
Μία συνηθισμένη ημέρα περιλαμβάνει:
Πρωινό -Το καθημερινό πρωινό σερβίρετε στις 6 π.μ. και αποτελείται από μια σούπα γνωστή ως οι Οκτώ Θησαυροί (八宝粥 - Βā Βǎo Ζhōu - Πα Πάο Τζόου). Η σούπα περιέχει οκτώ διαφορετικά είδη φασολιών, δημητριακών και ξηρών καρπών. Αυτά τα συστατικά μαγειρεύονται σε καθαρό νερό. Οι μοναχοί πιστεύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση της σούπας συμβάλλει στη μακροζωία και στην υγεία των οργάνων. Σε άλλες περιπτώσεις το πρώτο τους γεύμα της ημέρας αποτελείται από χυλό, ψωμί, τσάι, τσάμπα (ψημένο αλεύρι κριθαριού ανακατεμένο με λίγο υγρό).
Γεύμα-Το μεσημεριανό γεύμα στον ναό Σαολίν σερβίρεται στις 11:30 π.μ. και αποτελείται από τόφου και ρύζι σε συνδυασμό με ένα μείγμα πέντε ή έξι διαφορετικών ειδών ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά. Η σόγια και τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου αποτελούν σημαντικό μέρος των περισσότερων γευμάτων στο ναό Σαολίν. Ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια και τα αμύγδαλα μπορούν επίσης να ενσωματωθούν σε ορισμένα πιάτα. Χρησιμοποιείται επίσης ένα χορτοφαγικό υποκατάστατο κρέατος, που ονομάζεται σεϊτάν. Το σεϊτάν μπορεί να παρασκευαστεί από γλουτένη σιταριού ή πρωτεΐνη σόγιας σε διάφορες υφές και γεύσεις. Φρούτα όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα σύκα, είναι όλα κοινά στην Κίνα. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή αποξηραμένα για μακροχρόνια αποθήκευση.
Δείπνο -Το δείπνο σερβίρεται στις 5.30 μ.μ. Οι μοναχοί Σαολίν έχουν ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες δείπνο με ζυμαρικά και ψωμί. Τα νουντλς που καταναλώνονται πιο συχνά στην Κίνα είναι με ρύζι, σιτάρι και άμυλο. Το ψωμί είναι συνήθως από αλεύρι μαύρου ρυζιού ή κίτρινο αλεύρι σίτου.
Ασυνήθιστα πιάτα και μυστικά μαγειρικής, δεν υπάρχουν. Γενικά, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες στην κινεζική φιλοσοφία της διατροφής με εξαίρεση τους παρακάτω τρεις:
Ο πρώτος κανόνας είναι ότι τα υλικά είναι πάντα εποχιακά, καθώς πιστεύουν ότι αυτό που αναπτύσσεται επί του παρόντος σε αυτή τη γη είναι η ακριβής τροφή που προορίζεται να τρώμε αυτή την εποχή του χρόνου για βέλτιστη τροφή.
Ο δεύτερος κανόνας είναι να μην μιλάς κατά την διάρκεια του φαγητού με σκοπό να συγκεντρώνεσαι στην διαδικασία της πρόσληψης φαγητού και στο σώμα σου.
Τέλος, δεν επιτρέπεται να αφήσεις φαγητό στο πιάτο σου, όσο φαγητό σερβίρεις στον εαυτό σου αυτό πρέπει και να φας και αυτός ο κανόνας έχει να κάνει με την οικονομία και τον σεβασμό απέναντι στην τροφή.